Vi sikrede kirkegården med videoovervågning

By:

Som menighedsformand i et meget lille – og meget lokalt – sogn, er det som oftest ret minimalt hvad man kommer ud for af dilemmaer og problematikker i sin hverdag. For det meste er det noget med, at der skal søges om bevillinger fra diverse fonde og fredningsnævn, når vi har brug for tilskud til restaurering af kalkmalerierne, og taget på kirken skal renses for mos i ny og næ. Indtil for nylig var det helt store stridspunkt en udveksling af synspunkter om hvorvidt vi skulle holde spaghettigudstjenester, som nogen havde set, at de gjorde inde i København. Det gik dog hurtigt i sig selv igen. Men så kom vandalerne!

I mange år havde vi været lykkeligt fri for dette fænomen, som vi mente hørte storbyen til (ligesom spaghettigudstjenester). Men ulykkeligvis fortsatte det uge efter uge: Væltede gravsten, knallertspor i perlegruset på stierne på kirkegården, graffiti på de hvidkalkede kirkegårdsmure og sågar på selve kirken. Selv om det er os meget imod, har vi måttet låse kirkedøren og gitteret foran kirkegården om aftenen. Det har betydet færre knallertspor, men hærværket er fortsat ufortrødent.

På et menighedsrådsmøde blev vi enige om, at der måtte gøres noget – af respekt for de efterladte, som ikke bør finde deres kæres grave skændet, og af hensyn til graveren og hans stab, som ikke bør skulle kalke og rejse gravstene op hver morgen. Nogle mente, at vi burde hyre en vagtmand til at rundere kirkegården hver nat, men det ville pludselig være meget dyrt. Andre ville købe en vagthund, men for det første er en hund, der styrter rundt, ikke helt forenelig med gravfred, og for det andet ville graveren skulle eftersøge hele området for efterladenskaber hver morgen, hvilket langt fra er optimalt.

Derfor fandt vi hos dkkamera.dk et billigt system til videoovervågning, som er nemt at sætte op og anvende (selv for os gamle hejrer). Med kameraer fra dkkamera.dk kan vi se, hvem der ødelægger gravfreden og vores pæne kirkegård, og så har vi ikke væltet menighedsrådets budget!